ŠTO JE LPG?

 

LPG je internacionalna skracenica od liquefied petroleum gas koja u prijevodu znaci Ukapljeni Naftni Plin (skracenica UNP se koristi u Pravilniku) smjesa propana i butana, a u literaturi je moguce naici na nazive propan-butan; UNP; GPL; BTP (benzinski tekuci plin); dok je ustaljeni naziv autoplin. Autoplin je alternativno gorivo koje je trenutno najekonomicnije, a ujedno i vrlo ekološko gorivo.

 

U KOJA SVE VOZILA JE MOGUĆE UGRADITI PLINSKI POGON?

 

Plinski pogon moguće je u tvrtki    ZAMA-TEH d.o.o. ugraditi u sva vozila na benzinski pogon. Novija tehnologija omogućuje ugradnju plina u sva vozila, kao i u generaciju motora s plastičnim usisnim granama. Također je moguća ugradnja i u automobile se FSI motorima što je i dokazano na ovogodišnjem frankfurtskom sajmu na kojem je PRINS izložio AUDI A4 FSI sa ugrađenim  VSI-LPG sistemom.

 

KOLIKO SE GUBI PROSTORA U PRTLJAŽNIKU UGRADNJOM PLINA?

 

Ovisi o velicini spremnika koja se ugraduje i o tipu vozila u koje se ugraduje plinska instalacija. U prosjeku se gubi izmedu 20%-30% prostora. Torodijalni spremnici ugraduju u prostor namijenjen za rezervnu gumu, te samom njihovom ugradnjom prtljažnik ostaje slobodan.

 

DALI POSLIJE UGRADNJE MORAM NAPRAVITI ATEST?

 

Poslije ugradnje nije potrebno napraviti atest vec samo snimanje i tehnicki pregled ugradene plinske instalacije. Prvi takav pregled ne može se obaviti u svim stanicama tehnickog pregleda, pa se nakon ugradnje raspitajte gdje se u vašoj blizini može obaviti prvi tehnicki pregled nakon ugradnje.

 

 

SLJEDEĆA